Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vi skapar hälsa tillsammans

Omställningen till nära vård sker i samverkan mellan Region Örebro län, Örebro läns kommuner och civilsamhället.

Årets fokustema

För att ta oss framåt i omställningen väljer vi årligen ut ett tema som vi gemensamt bedömer hjälper oss. Det är Region Örebro län och länets kommuner som tillsammans beslutar om ett tema som vi tillsammans ska jobba med.

GettyImages-530682337 puff årets fokustema.png

Varje tema får ett uppmärkshetsår där vi lägger särskilt fokus på kommunikation och insatser som stödjer det utvalda området.

Inför ett tema behöver vi arbeta användardrivet och inkludera invånare och medarbetare tillsammans med tjänstemannaledning och politik för att identifiera brister, styrkor och relevanta insatser.

På den här sidan hittar du information vad som har gjorts och vad som görs just nu.

Det andra temat är hälsofrämjande och förebyggande. 

Medel till civilsamhället för satsningar på hälsa och välbefinnande

Ett exempel på hälsofrämjande och förebyggande arbete är där vi involverar civilsamhället. Under hösten 2023 kom en utlysning där civilsamhällesorganisationer kunde söka medel för hälsofrämjande och förebyggande insatser. RF-SISU Örebro län fick ansvar för att administrera ansökningsprocessen. Jonas Karlsson som är verksamhetschef på Folkhälsa & Samhälle på RF-SISU Örebro län och har jobbat med det här och här hittar du en intervju med honom om hur det har gått med arbetet. 

Det första temat var primärvården som nav. Utvecklingen av nära vård innebär inte en ny organisationsform eller vårdnivå. Nära vård är heller inte en ny benämning på dagens primärvård. Men grundtanken är att den vård våra invånare behöver ofta så långt så möjligt ska finnas nära.

Nära i det här sammanhanget innebär geografisk närhet, relationell närhet och tillgänglighet.

Omställningen till nära vård innebär att vi behöver tänka nytt och annorlunda på många sätt. Huvudmannagränserna behöver suddas ut och medarbetare och chefer behöver tänka mer på det gemensamma uppdraget.

Primärvården är navet och behöver finnas nära invånarna, också i hemmet när så krävs. Vårdcentraler, sjukhus och andra vårdinstanser behöver kroka arm med den kommunala hemsjukvården och vi ska kunna erbjuda våra invånare den mest basala vården som de behöver på våra vårdcentraler och bara nyttja den specialiserade vården när så behövs.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 juli 2024