Illustration av målbilden för nära vård i samverkan.
En länsövergripande målbild för Örebro län arbetades fram under 2021. Våren 2022 antogs målbilden av regionen och länets samtliga kommuner. I målbilden lyfts flera punkter som guidar oss i omställningsarbetet. Det handlar dels om hur det kommer att påverka invånarens och medarbetarens upplevelse men också en målbild för hur vi samarbetar.
Målbilden togs fram av en länsövergripande gruppering bestående av förtroendevalda, chefstjänstepersoner och nyckelfunktioner. Även medarbetare, chefer och invånare lämnade in synpunkter via digitala paneler.
Målet med omställningen är att varje person ska kunna få en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan. Målet är också att personen är delaktig utifrån sina förutsättningar och preferenser samt att skapa ett mer samhällsekonomiskt effektivt och långsiktigt hållbart hälso- och sjukvårdssystem.
Under 2024 påbörjades en nationell omställning till en ny socialtjänst med ny socialtjänstlag som träder i kraft 1 juli 2025. Det är också en långsiktig omställning som har många likheter med nära vård, både vad gäller målgrupp, aktörer och att arbeta mer personcentrerat och öka det främjande och förebyggande arbetet. Tillsammans omfattar båda omställningarna stora delar av välfärdsuppdraget. För invånarna och medarbetarare som arbetar i gränssnittet behöver dessa omställningar integreras när så är möjligt.
Det finns en uppdaterad version av den visuella målbilden där omställning till ny socialtjänst är integrerad och som med fördel kan användas när man vill inkludera ett bredare perspektiv än enbart nära vård.
I Örebro län använder vi uttrycket att ” vi skapar hälsa tillsammans”. Det är ett viktigt kommunikativt budskap och sammanfattar omställningen till nära vård och ny socialtjänst men lägger också tonvikt på det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Begreppet ”Skapa hälsa tillsammans” inkluderar flera aktörer och syftar till att skapa en gemensam angelägenhet.
Som hjälp för att lyckas identifiera och prioritera länsgemensamma satsningar och aktiviteter för att vi tillsammans ska nå vår målbild för nära vård behövs en färdplan.
Färdplanen är vår strategi för att nå målbilden och ska bidra till ett kraftfullt genomförande. Den innehåller de områden och aktiviteter som vi gemensamt prioriterar att genomföra. Begreppet färdplan använder vi för att symbolisera att omställningen är en gemensam resa som kräver långsiktighet och uthållighet.
Färdplanen gäller under 2023–2026 men är ett levande dokument och kommer att revideras årligen.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Tuesday, October 1, 2024