Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vi skapar hälsa tillsammans

Omställningen till nära vård sker i samverkan mellan Region Örebro län, Örebro läns kommuner och civilsamhället.

Hälsokunniga beslutsfattare

Beslutsfattare har stor makt att påverka människors livsvillkor och på så sätt också förutsättningar för hälsa. För hälsan skapas i ett komplext samspel mellan individ och samhälle. Vill du bli en modig och hälsokunnig beslutsfattare eller har du ett uppdrag att stödja beslutsfattare?

På den här sidan hittar du ett kunskapsmaterial som fokuserar på det främjande perspektivet. Materialet ska vara till hjälp för att öka kunskapen om varför det är centralt att arbeta hälsofrämjande för barn och unga och vad man kan satsa på för att främja barns och ungas hälsa. Det är alltid lönsamt att börja med barnen.

Beslutsfattare – viktig roll för att förbättra folkhälsan

Om vi vill förbättra folkhälsan i genomsnitt och samtidigt minska ojämlikhet i hälsa har beslutsfattare en väldigt viktig roll att fylla. Goda förutsättningar för hälsa skapas genom beslut inom i princip alla politikområden som utbildning, sysselsättning, samhällsplanering, kultur och fritid eller hälso- och sjukvård. Därför är det viktigt att beslutsfattare har god kunskap om vad som skapar hälsa och hur vi kan minska ojämlikhet i hälsa.

Dessutom behöver beslutsfattare också skapa goda förutsättningar för att kunna arbeta med hälsofrämjande och förebyggande insatser riktade till hela befolkningen men också till grupper som vi vet har sämre förutsättningar för en god hälsa eller som redan utvecklat ohälsa.

Här hittar du vår baspresentation om hälsokunniga beslutsfattare.

Presentationen togs fram våren 2024 och kan användas som ett bibliotek beroende på sammanhang.

Region Örebro län har i samarbete med länets kommuner, RF-SISU Örebro län, Örebro läns bildningsförbund (ÖLBF) och Länsstyrelsen tagit fram ett material för att arbeta med att stärka beslutsfattare så att de kan fatta mer hälsokunniga beslut.

Materialet fokuserar på det främjande perspektivet både för att öka kunskapen om varför det är centralt att arbeta hälsofrämjande för barn och unga och vad man kan satsa på för att främja barns och ungas hälsa.

I materialitet finns det också en hel del mer processinriktat stöd och workshopsmaterial för att man ska kunna komma vidare i vilka prioriteringar man vill göra. I materialet hittar du workshopsinstruktioner.

Frågor?

Workshopmaterialet är framtaget av Region Örebro län. Kontakt för frågor:

Camilla Pettersson

Utvecklingsledare

Du kan påverka!

Saknar du något eller har förbättringsförslag på något i baspresentationen eller i workshopsmaterialet? Fyll i enkäten och lämna dina förbättringsförslag eller synpunkter.

Vill du dela med dig?

Har du lyckats eller misslyckats i arbetet med materialet? Vill du dela med dig, fyll i enkäten och så hjälper vill till att sprida dina erfarenheter.

Länk till enkäten

Digitala utbildningar

Hur kan vi säkerställa barns rätt till jämlika uppväxtvillkor?

Om vi vill förbättra folkhälsan och minska ojämlikhet i hälsa har beslutsfattare en viktig roll att fylla. Men vilka är egentligen beslutsfattare?

"Egentligen är vi alla beslutsfattare", säger Camilla Pettersson, Fil. dr Folkhälsovetenskap och Utvecklingsledare på Välfärd och folkhälsa i Region Örebro län.

Här kan du läsa en intervju med Camilla om hälsokunniga beslutsfattare.

Kvinna kollar in i kameran och ler. Hon står i en grönskande park med träd och växter.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 5 september 2024