Ökad kunskap kan leda till minskad undernäring
Undernäring är vanligt och underdiagnostiserat hos patienter inom hälso- och sjukvården, främst bland personer över 65 år. Många olika sjukdomstillstånd innebär förlust av aptit, minskad kroppsvikt och försämrad muskelfunktion, som kan leda till undernäring. Konsekvenser blir bland annat försvårad sårläkning, förlängd rehabilitering och kan i värsta fall bidra till dödsfall. Kunskap finns om hur tillståndet ska upptäckas, diagnostiseras och behandlas men rutiner för hur det ska gå till i praktiken behöver spridas bättre inom svensk hälso- och sjukvård samt äldreomsorg.
Undernäring är ett tillstånd som beror på bristande intag eller utnyttjande av näringsämnen. Det resulterar i viktminskning, förlust av muskelmassa, försämrad fysisk och psykisk funktion samt försämrat resultat av medicinsk behandling.
Malnutrition Awareness Week – fokusvecka uppmärksammar undernäring
Under vecka 47 och 48 uppmärksammas undernäring som en del i deninternationella kampanj kallad Malnutrition Awareness Week (fokusvecka för att uppmärksamma undernäring).
Följ nutritionsprocessen
Fokusveckorna syftar till att uppmärksamma betydelsen av att alla patienter och omsorgstagare får en god och säker vård, genom att följa nutritionsvårdprocessen med riskbedömning, utredning, diagnostisering och behandling som följs upp och utvärderas. Men inte bara under den här veckan, utan alla veckor och alla dagar. I många av regionens verksamheter finns dietister som i sitt kliniska arbete utreder och behandlar sjukdomsrelaterad undernäring. Men all legitimerad personal behöver ha grundläggande kompetens för att uppmärksamma och påbörja utredning.
– Patienter som riskerar undernäring ser vi varje dag i alla vårdverksamheter, i öppen- och slutenvård. Att vi uppmärksammar det och påbörjar en enkel utredning är viktigt för patientsäkerheten – och ett avgörande steg för patientens livskvalitet och hälsa, säger Jonna Björkegren, dietist och ordförande i Kompetensgrupp för nutrition och munhälsa.
Linnea Ryman, Verksamhetschef för Folktandvårdens Folkhälsoinsatser och medlem i Kompetensgrupp för nutrition och munhälsa fortsätter:
– En ganska vanlig orsak till undernäring är problem med munhälsan. Har man ont i munnen eller tänderna, är muntorr eller har svårt att svälja minskar både aptiten och viljan att äta. Då är risken för undernäring påtaglig. Fråga dina patienter om de har en munvårdskontakt, det är en viktig början.
Vem har ansvaret och var kan jag få stöd?
All legitimerad personal har ansvaret att uppmärksamma patienter och personer som riskerar undernäring, exempelvis på grund av minskad aptit.
Du kan lära dig mer om hur vi kan Agera gemensamt på nutritionsproblem i den digitala utbildningen med samma namn: Välj identitetsutgivare (pingpong.se)
Ansvaret för nutritionsbehandling regleras också i en överenskommelse mellan länets alla kommuner och Region Örebro län.
Läs överenskommelsen här: Vård, välfärd och folkhälsa - VVF • Vårdgivare Region Örebro län (regionorebrolan.se)
Dietist direkt
Dietist direkt är en stödfunktion för legitimerad personal i alla verksamheter som arbetar med nutritionsvårdprocessen på basal nivå, primärvårdsnivå.
Se Dietist direkt som en kollega att diskutera nutritionsfrågor med! Funktionen är samfinansierad av Region Örebro län och Örebro läns kommuner.
Kontaktuppgifter finns här: Dietist direkt • Vårdgivare Region Örebro län (regionorebrolan.se)
Vi skapar hälsa tillsammans
Kompetensgrupp för nutrition och munhälsa och Dietist direkt önskar dig och alla dina kollegor lycka till.
Tillsammans kan vi förebygga konsekvenser av undernäring såsom nedsatt livskvalitet och ökat behov av vård. Vi behöver agera tillsammans på nutritionsproblem!
Mer fakta:
Malnutrition Awareness Week leds av den europeiska organisationen Optimal Nutrition Care for All (ONCA) som arbetar för att bekämpa undernäring i Europa. Fokusveckan syftar till att öka medvetandet om sjukdomsrelaterad undernäring och dess konsekvenser på personers välbefinnande och folkhälsan i stort. Detta är första året som fokusveckan uppmärksammas i Sverige.
SWESPEN (The Swedish Society for Clinical Nutrition and Metabolism) arbetar för att utveckla och förbättra nutrition för patienter i sjukvård och individer i omsorg, och att uppmuntra och stödja utbildning och utveckling i klinisk nutrition.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 28 november 2023